Amnistia i Llibertat reivindiquem el camí de l’Amnistia
L’associació va aplegar una setantena de persones en una conferència en defensa de l’Amnistia
El passat divendres 8 de setembre, l'associació Amnistia i Llibertat va organitzar una conferència a títol de "El Camí de l'Amnistia" per posar en valor la feina feta aquests últims anys i per analitzar el context polític actual, on la llei d'amnistia és al centre de l'agenda.
La trobada va tenir lloc a l'Ateneu Barcelonès, i va comptar amb les intervencions de Gemma Ubasart, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Joan Queralt, expert en Dret Penal; Joan Ridao, expert en Dret Constitucional; i Dani Villalaín i Susanna Pagès, portaveus d'Amnistia i Llibertat. Amb la moderació de Rita Marzoa, periodista.
A la benvinguda, a càrrec de Susanna Pagès, es va posar en valor el recorregut de l'Amnistia i la promoció d'aquesta iniciativa per part de l'associació. La portaveu d'Amnistia i Llibertat va recordar que l'associació va ser la primera a realitzar una proposta de llei, que el conjunt de partits independentistes van presentar al Congrés dels Diputats, i que va ser bloquejada a la mesa del Congrés.
La conferència va comptar amb les intervencions dels experts en dret, Joan Ridao i Joan Queralt. Ridao, com a primer relator de la llei de l'Amnistia a encàrrec de l'associació, va apuntar sobre la constitucionalitat de l'Amnistia a l'Estat espanyol, afirmant que "l'amnistia està pensada per qüestions polítiques", i que "no vulnera una separació de poders que és inexistent actualment". D'altra banda, Queralt va destacar l'objecte i l'abast de l'Amnistia i va posar èmfasi en el fet que aquest concepte és reconegut internacionalment: "la constitució és tan flexible com ho vulgui la voluntat política".
També es va comptar amb la presència de la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart. La consellera va reflexionar sobre el consens de la ciutadania davant d'una resposta política al conflicte. I en aquest sentit va apuntar que "no estem tan davant d'un cas de politització de la justícia sinó de judicialització de la política" i que l'amnistia és "l'obertura d'una escletxa d'oportunitat per poder avançar".
Finalment, el portaveu d'Amnistia i Llibertat, Dani Villalaín, va realçar tota la feina feta per l'associació fins al moment. I de cara al futur va apuntar que "el conflicte polític no quedarà tancat amb l'amnistia, perquè l'Estat espanyol encara nega al poble de Catalunya la capacitat de decidir el futur polític del seu país. I, per tant, segueix negant un consens polític del 80% de la població".
L'acte va comptar amb més d'una setantena de persones, entre les quals hi havia representants polítics d'alguns partits independentistes així com representants institucionals com la Consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret.
Des d'Amnistia i Llibertat es va continuar instant a fer un front comú de les forces independentistes en defensa de l'Amnistia, per posar fi a la repressió i avançar cap a l'exercici del dret a l'autodeterminació.