Comunicat d’Amnistia i Llibertat
Referent al registre de la llei d’Amnistia al Congrés dels Diputats

Des de l'Associació Amnistia i Llibertat, celebrem el registre al Congrés dels Diputats, de la proposició de llei d'amnistia pactada entre els partits independentistes -Esquerra Republicana i Junts-, Sumar i el Partit Socialista Obrer Espanyol, fet que implica un pas substancial en l'objectiu principal de la nostra entitat: acabar amb la repressió i amb la causa general contra l'independentisme perpetrada pels diferents poders de l'Estat, que ha suposat la persecució política de centenars de persones, que han patit presó, exili i fustigació judicial.
Per Amnistia i Llibertat és essencial i necessari que la llei d'amnistia no deixi ningú enrere i inclogui, no només els líders polítics, sinó tota la ciutadania que ha patit repressió. Constatem que el text de la proposició de llei d'amnistia inclou totes les persones que han patit repressió directa a causa d'haver lluitat per l'autodeterminació de Catalunya i les conductes vinculades a l'organització de la consulta del 9 de novembre, el referèndum de l'1 d'octubre i els actes de protesta contra les actuacions de l'Estat espanyol.
Tal com portem defensant des de l'any 2020, la Llei d'Amnistia és el punt de partida per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol. L'amnistia és l'instrument polític recollit dins de l'ordenament jurídic en l'àmbit internacional per a reforçar la democràcia i l'estat de dret, així com remoure la judicialització i reconduir el conflicte al terreny de la política, d'on no hauria d'haver sortit mai, i abordar el debat sobre l'autodeterminació de Catalunya, a través de la negociació i el principi democràtic.
Tanmateix, volem condemnar les actuacions que determinats poders estan duent a terme per oposar-se a l'amnistia i que són causa de la importància de la Llei d'Amnistia en el marc de la resolució del conflicte polític, actuacions que estan provocant una crisi de legitimitat a l'estat espanyol, i que l'aboca a un enfrontament entre el Govern, les Corts Generals i la mateixa justícia espanyola. Exemples d'aquest fenomen són la declaració contra l'amnistia per part del Consell General del Poder Judicial, amb el mandat caducat, o les gens casuals imputacions per terrorisme a diversos investigats pel Tsunami Democràtic per part de l'Audiència Nacional.
L'amnistia és un instrument reconegut en el dret internacional i en el de la Unió Europea, i per això és curiós de veure com els hereus del règim del 78 busquen la manera de plantejar la inconstitucionalitat d'aquesta amnistia, ja que una de les bases d'aquest règim és la pròpia Llei d'Amnistia de 1977. Això no és més que el fruit de la sacsejada al poder del règim sobre el qual s'han construït els poders de l'Estat espanyol.
És evident que el registre de la proposició de llei d'amnistia és una passa gegant en la consecució de la fi de la causa general contra l'independentisme, un estat europeu no pot permetre's perseguir l'oposició política a través d'un ús abusiu del seu poder, ja que això el que crea és una forta inestabilitat política. L'amnistia és el mecanisme que ha de posar fi a la inseguretat i la repressió de líders polítics i de la ciutadania. No obstant això, el camí a l'aprovació de la llei no és fàcil, i com entitat continuarem amatents fins que la llei i els seus efectes estiguin plenament vigents i puguin beneficiar totes les persones represaliades.
Malgrat la situació, volem manifestar que, com entitat antirepressiva, no cessarem la nostra activitat tot i l'aprovació de la llei d'amnistia. Mentre el conflicte polític estigui obert, es pot generar més repressió, i Amnistia i Llibertat estarem al peu del canó defensant tots els drets civils i polítics de la ciutadania catalana fins a avançar cap a l'exercici de l'autodeterminació de Catalunya.