Què és l’Amnistia?
Implica el reconeixement que els ja condemnats ho han estat injustament per les seves idees polítiques

L’amnistia és un concepte jurídic internacionalment reconegut per a situacions d’excepcionalitat política com la que estem vivint.
S’aplica de forma col·lectiva, no a una persona sinó a una causa i no només elimina la pena sinó que deixa de considerar-se culpable el condemnat, se l’eximeix de qualsevol culpa i desapareixen, per tant, les responsabilitats i els antecedents penals.
Seria per tant el reconeixement que els ja condemnats ho han estat injustament per les seves idees polítiques i acabaria amb l’escalada repressiva actual. Hauria d’incloure totes les persones represaliades polítiques víctimes de la causa general contra l’independentisme: presos, exiliats i encausats ja siguin representants institucionals, treballadors públics, activistes, càrrecs electes o ciutadania mobilitzada.
Per tant es vol una Amnistia que abasti tots els fets d’intencionalitat política tipificats com a delictes o infraccions administratives o disciplinàries amb un mòbil de defensa de les llibertats públiques, els drets socials o la reivindicació del dret a l’autodeterminació i la independència de Catalunya.
Amnistia, llibertat i resolució de conflicte
Les amnisties es produeixen sempre com a punt final d’un conflicte i acostumen a suposar un canvi o una transformació més o menys gran de l’ordenament polític i jurídic vigent que, en el fons, és l’origen de l’esmentat conflicte.
En el cas de Catalunya aquest conflicte polític, latent de fa dècades, ha comportat l’empresonament, l’exili i la persecució tant de líders i representants polítics i socials com d’alts càrrecs, funcionaris, empresaris i ciutadania en general. Tots amb un nexe en comú, el seu suport al dret a l’autodeterminació.
Per aquest motiu l’amnistia ha de comportar necessàriament la fi de la causa general contra l’independentisme i això implica no només la posada en llibertat de totes les preses i presos polítics i el retorn en llibertat de les exiliades i exiliats sinó també l’anul·lació de les seves causes, les que s’estan produint en aquests moments, les que puguin venir en un futur i, per tant, la fi de la persecució al moviment independentista.
Però la finalització d’aquesta causa general només podrà ser reeixida si s’assoleix un compromís explícit per tal de resoldre el conflicte polític que la va veure néixer. Per aquest motiu, l’amnistia ha de comportar no només la llibertat sinó el canvi de règim polític i institucional. Un canvi de règim que, basant-se en el dret a l’autodeterminació, posi en mans de la ciutadania de Catalunya el seu futur polític.